LA-radio-asema SHOCKERin/HOTOn radioharrastusaiheinen sivupaketti

HAKEMISTOSIVU

shocker

Valitukset sivujen virheistä yms. herjat voit lähettää vaikkapa sähköpostiosoitteeseen:

Myös "kysy/vastaa-palsta" tai vieraskirja ovat hyviä vaihtoehtoja mielenilmauksille, kysymyksille ja ehdotuksille. Voivat jopa olla sähköpostia parempiakin siinä suhteessa, että aikani riittää harvoin sähköposteihin vastaamiseen... :-(

Joutavanpäiväistä (tosin "yleisön pyytämää") kuvitusta pelkän päivittelyn vuoksi :-)


"Volovokahelit kusottelemassa":

Volovokahelit kusottelemassa

"Volovokahelit kusottelemassa osa 2.":

Volovokahelit kusottelemassa osa 2.

 

IRC-kanava #la-puhelin

Irkkailu ei huhuista huolimatta ole vielä kuollut muiden reaaliaikaisten keskustelusysteemien puristuksessa. Tämän osoittavat mm. radioharrastusaiheiset ircnetkanavat #la-puhelin, #skanneri ja #ham.fi.
Kannattaa kaivella vanhat irkkailuohjelmat esille ja kokeilla (kyllähän siihen tietysti uudetkin käy...).


Vuoden moka?

Savon Sanomat 8.8.2001:

Poliisin liikenteenvalvonta-auto ei kelvannut Telehallintokeskukselle

Tutkalähettimen teho ylitti määräykset viisinkertaisesti, THK:n mukaan tutka voisi haitata muita radiojärjestelmiä

KUOPIO
Anne Asikainen

Suomen ensimmäisen automaattista liikenteenvalvontaa tekevän auton matka Itä-Suomen poliisin käyttöön on lykkääntynyt. Autoon asennettavalle tutkalaitteistolle ei irronnut lupaa Telehallintokeskukselta, koska ruotsalaisvalmisteisen lähettimen teho ylitti määräykset viisinkertaisesti.

Tutkalaitteistolla varusteltuja pakettiautoja on käytössä eri puolilla Eurooppaa. Ruotsin poliisilla on 24 autoa, joiden tutkien teho on 500 milliwattia eli Suomen tehokaton ylittävä määrä.

-Ruotsi on se, joka poikkeaa. Suomessa noudatetaan eurooppalaista suositusta, jonka mukaan teho saa olla korkeintaan 100 milliwattia, selvittää diplomi-insinööri Tapio Penkkala Telehallintokeskuksesta.

Ylin sallittu tehotaso laskettiin 100 milliwattiin vuoden 2000 alussa. Sitä ennen puoliwattinen tutkalähetin olisi voitu ottaa käyttöön.

-Käytännön haitta on siinä, että liian tehokas tutka voisi häiritä muita samalla taajuuskaistalla toimivia radiojärjestelmiä, esimerkiksi hälytys- ja valvontalaitteita. Siksi poikkeuksia ei voida tehdä, Penkkala perustelee.

Käyttöön vuoden vaiheessa?

Tutkalaitteistolla varusteltu pakettiauto piti saada Itä-Suomeen syksyksi.

-Tätä ei osannut kukaan odottaa. Meistä oli itsestään selvää, että kun laitteet ovat hyväksyttyjä monissa muissa Euroopan maissa, niin totta kai ne olisivat meilläkin, sanoo lääninylikomisario Erkki Hartikainen Itä-Suomen lääninhallituksen poliisiosastolta Kuopiosta.

Hartikainen kuitenkin uskoo, että poliisi pääsee testaamaan autoa vielä tämän vuoden puolella.

-Asia on palautunut takaisin tutkalaitteiston valmistajalle. Katsotaan jos he keksisivät jonkin järkevän ratkaisun.

Automaattivalvontalaitteistosta on järjestetty tarjouskilpailu Euroopan unionin alueella. Tarjousaikaa on nyt jatkettu lokakuunloppuun.

-Ruotsin lisäksi tarjous on tähän mennessä saatu Tanskasta. Molempia laitteistoja testataan, kun auton runko valmistuu elokuun lopussa.

Filmiä ei tarvitse kehitellä

Sisäasiainministeriö päätti nopeusvalvonta-auton hankinnasta jo vuonna 1999. Hankintaan ja varusteluun on varattu 300 000 markkaa.

Runkona on tavallinen ikkunallinen pakettiauto, jota käytetään aluksi vain ajonopeuksien valvontaan. Myöhemmin asennetaan mahdollisesti laitteet, joilla voidaan valvoa liikennevalojen noudattamista.

Poliisin tehtäväksi jää ajaa auto tien varteen.

-Periaatteessa auto työskentelee yksin, ottaa valokuvat ja kaikki tiedot tapahtumista. Alkuvaiheessa mukana on kuitenkin poliisimies, Hartikainen kertoo.

Viitostien varressa seisovista tolpista poiketen laitteisto toimii digitaalisella tekniikalla. Näin ollen filmiä ei tarvitse kehitellä, vaan tiedot hurjastelijoista haetaan suoraan tietojärjestelmästä.

Tehoa taajamien nopeusvalvontaan

Alun perin autoon aiottiin asentaa myös rekisterikilven lukulaitteisto. Se olisi ottanut lähikuvan rekisterikilvestä, minkä jälkeen tietojärjestelmä olisi hakenut auton haltijatiedot. Tästä ominaisuudesta kuitenkin luovuttiin kustannussyistä.

Nopeusvalvonta-autoa kierrätetään ympäri Itä-Suomea.

Poliisi pysäköi auton paikoille, joissa ihmisten tiedetään ajavan tavan takaa yli rajoitusten. Autoa on ajateltu käyttää erityisesti taajama-alueilla, joissa automaattista nopeusvalvontaa ei tällä hetkellä ole.

- Uskon, että auto puoltaa paikkansa. Kunhan se saadaan, lääninylikomisario toteaa.

Vuoden moka? (ehdokas 2.)

Painovirhe Radiohallinto tiedottaa -lehdessä 1/2001:
CB-puhelimien taajuuskaistana on virheellisesti 26,965 - 75,405 MHz (!). Meillehän tämä toki sopisi...?

Korjaus tietoon löytyy osoitteesta: http://www.thk.fi/suomi/radio/CBkorjaus16032001.htm.


Muita vanhempia uutisia

RXTX-tuote ja HAMRADIO tarjoavat uusia SSB/FM/AM-CB-radioita

RXTX-tuotteella tarjolla pitäisi oleman arvoisat Presidentit Grant, Jackson ja George, HAM-Radiolla ainakin Grant...


22.1.2001 THK antoi tarkempaa tietoa uuden CB-radioluokan ominaisuuksista ja sovellettavista standardeista.

Katso tiedote osoitteesta: http://www.thk.fi/suomi/radio/CB22012001.htm!

Myös LA-radiopuhelinten suhteen tuli muutoksia:

"Tällaisen LA-puhelimen hallussapitoa ja käyttöä aiemmin koskenut aikarajoitus on poistettu, joten laitetta saa käyttää myös vuoden 2004 jälkeen. THK:n hyväksymismerkkiä ei tarvitse uusia rajoituksen poistumisen johdosta."

SSB tuli lailliseksi!

12.1.2001 THK teki päätöksensä. Tarkista itse TÄSTÄ!
vanhaksi käynyt uutinen:
THK harkitsee 40-kanavaisten AM/SSB-radiopuhelinten (CB-radioitten) hallussapidon ja käytön sallimista Suomessa. Lue perustelut THK:n sivuilta! Muutos saattaa tulla voimaan jo tammikuussa...? Lisätietoa aiheesta (mm. THK:n tekemiä LA-kanavien kuormitusmittauksia) löytyy myös täältä.
kävijäseuranta