LA-radio-asema SHOCKERin/HOTOn radioharrastusaiheinen sivupaketti:

<< takaisin etusivulle

SWR-MITTAUS

-ohjeita aloittelijalle

SWR-mittauksella tarkistetaan, että käytetty antenni on kunnollisessa vireessä käytetyllä taajuusalueella. Samalla tulee myös tarkastetuksi liittimien ja johtojen toiminta ja autoantenneissa maadoituksen toimivuus. Eli mittari näyttää harvemmin hyviä SWR-lukemia, jos jokin em. asia on pahasti pielessä.

SWR-mittaukseen tarvitaan normaalin LA-asemavarustuksen lisäksi SWR-mittari ja välijohto liittimineen. Mittari kytketään antennilta tulevan johdon ja radion väliin välikaapelia apuna käyttäen. Mittarit ovat nykyään sen verran edullisia, että jos tuttavapiiristä ei sellaista löydy ja LA- tai PR-27-puhelinta tulee silloin tällöin käytettyä, kannattaa sellainen ilman muuta hankkia. Halvimmat mittarit maksavat n. 100 markan liepeitä, ja jos radiopuhelin sattuu hajoamaan huonojen SWR:ien takia, voi korjaus tulla huomattavasti mittarin hintaa kalliimmaksi...

Huonot SWR:ät voivat tosiaan aiheuttaa radion lähetinosan liiallista kuumenemista ja sitä kautta hajoamisen. Lisäksi huono seisovan aallon suhde (=SWR) hukkaa sekä lähetys- että kuuntelutehoa varsin ansiokkaasti (aiheesta lisää laskuapusivulla ).

  • Mitä pienempi suhde, sitä parempi. Yleensä pyritään pitämään SWR:ät alle kahden (oikeastaan yhden suhde kahteen, 1:2). Tällöin voi pitää todennäköisenä, että radio ei vielä SWR:ien takia hajoa.
  • Muista myös, että SWR:t vaihtelevat jonkin verran eri kanavilla, eli 40-kanavaisella puhelimella kannattaa mitata SWR:ät esim. kanavilla 1, 20 ja 40.
 

SWR:ien säätö

Eri antennit säädetään eri tavalla ja joitakin ei voi säätää ollenkaan. Suurinta osaa ympärisäteilevistä "tavallisista" antenneista säädetään kuitenkin pituutta muuttamalla. Eli jos kaikki muu on kunnossa (kaapeli, liittimet yms.), voidaan nyrkkisääntönä pitää, että jos antennia lyhennetään, se menee paremmin vireeseen ylemmillä taajuuksilla (kanavilla), ja jos pidennetään, päinvastoin.

ESIMERKKI 1.

mitatut SWR:ät:
  • 1.5 kanavalla 1
  • 2.2 kanavalla 20
  • 2.9 kanavalla 40
Koska antenni on alhaalla kanavalla 1 ihan hyvässä vireessä, voidaan olettaa, että jonkin verran antennia lyhentämällä se alkaa olla kohdallaan ylemmilläkin kanavilla. Riippuu antennin tyypistä, minkä verran sitä tässä tilanteessa joutuu lyhentämään. N.5.5:n metrin mittaista puolen aallon tukiasemakeppiä ehkäpä kymmenkunta senttiä, kun taas jotain metrin mittaista autoantennia alle sentin...

ESIMERKKI 2.

mitatut SWR:ät:
  • 2.1 kanavalla 1
  • 1.2 kanavalla 20
  • 1.8 kanavalla 40
Tällainen mittaustulos on hyvin tyypillinen lyhyelle autoantennille. Antenni on kanavalla 20 hyvin vireessä ja kohtuullisesti ylhäällä kanavalla 40, mutta huonohkon rajamailla kanavalla 1. Lyhyitä antenneja ei monesti saa tämän parempaan vireeseen kaikilla kanavilla, joten kannattaa miettiä, millä kanavilla tulee eniten puhuttua. Jos käytetään esim enimmäkseen kanavia 15-35, kannattaa säätö jättää sikseen. Jos sensijaan on tärkeintä, että antenni on vireessä aivan alimmilla kanavilla, eikun vain vähän pidentämään antennia.
 

Toivottavasti tästä sivusta on jollekin apua tai edes pikkaisen hupia... Kommentteja voi jättää vieraskirjaan taikka sähköpostina osoitteeseen h0to@yahoo.com

 
 
<< takaisin etusivulle

tietoa kävijöistä